Dark

Auto

Light

Dark

Auto

Light

Q10Sol gyakran ismételt kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

Sokak szerint nem létezik. A szoláriumok sajnos gyakran esnek áldozatul a félretájékoztatásnak és a rossz hírverésnek. Sokak szerint nem egészséges a gyakori szolárium, és akár rákos megbetegedések is kialakulhatnak annak hatására. Ez csak akkor igaz, ha ész nélkül, mérték és válogatás nélkül fekszel alá ellenőrizetlenül megbízható gépeknek… Fontos tudni, hogy tízszer gyakoribb a normál napozás közbeni UV sugarak hatására kialakult bőrelváltozás, mint a szolárium okozta bőrproblémák. Valójában, ha megfelelően használod a szoláriumot, akkor akár még egészségesebbé is teheted a bőrödet. Ne hidd el, amit mások megalapozatlanul állítanak!

Sokszor hallott helytelen feltételezésekkel szemben, a szoláriumozás nem ajánlott semmilyen fertőzéses megbetegedés pl. influenza esetén. A szervezetre és a keringésre gyakorolt megterhelés túl erős lehet és az immunrendszerre gyakorolt hatás – amely általában pozitív – negatívan befolyásolhatja a betegség lefolyását.

Vannak a testnek olyan részei, amelyek kevesebb barna sejtet tartalmaznak, mint más testrészek, pl. a karok belső oldala. Más testrészeken, pl. az arcon vastagabb szaruréteget találhatunk, ezért barnul az arc lassabban. Mivel arcunk többé-kevésbé egész évben ki van téve a napsugárzásnak, ez a szaruréteg az UV-fény elleni védekezést szolgálja.

A bőr pigmentációja a felső bőrrétegben, az ún. epidermisben zajlik le. Minden 28-30 napban az itt található sejtek megújulnak. A felső bőrréteg belsejében elhelyezkedő sejtek osztódnak és a felszín felé mozognak, ahol fokozatosan elhalnak majd leválnak. A folyamatosan ismételt szoláriumozás segít megtartani a barna színt.

A “szoláriumozás után nem lehet zuhanyozni” mítoszt sajnos még mindig nem sikerült eloszlatni. Természetesen lehet szoláriumozás (ugyanúgy, ahogy napozás) után zuhanyozni, mivel a barnulási folyamat nem a bőr felszínén, hanem a bőr mélyebb rétegeiben zajlik le! Zuhanyzás után azonban mindig táplálni, hidratálni kell a bőrt.

Az idősebbek számára a barna bőrszínnek már nincs elsődleges jelentősége. Ők inkább az UV fény biopozitív hatásait akarják élvezni, mint pl. reumatikus és egyéb fájdalmak enyhítése, a jó közérzet fokozása, vagy D3-vitamin képződésének serkentése az osteoporosis (törékeny csontok) elkerülése érdekében. Ezért erre a kérdésre egyértelmű igennel válaszolhatunk.

Jó néhány bőrbetegségnél, pl. psoriasis, neurodermitis vagy akne az UV-fény enyhülést hozhat. Számos esetben a bőrkép is javul. Terápiás kezeléshez azonban orvosi konzultáció szükséges.